2 septembrie 2011

Caria de biberon

   Continuam mini-seria de educatie stomatologica a dintilor temporari cu o problema severa, pe care multe mamici nu o cunosc si in consecinta nu actioneaza la timp, repercursiunile fiind serioase pentru dezvoltarea normala a copilului.

                       Cum se formeaza caria?

   Se produce un dezechilibru in cavitatea bucala si microorganismale cariogene ( care pot produce caria ) sunt predominante. Ca sa poata functiona au nevoie de un substrat nutritiv, care este reprezentat de alimentatie si se intampla pe fondul unei igene precare.

                            Ce este caria de biberon?

   Forma agresiva, severa, precoce care apare la dintii temporari. Apare la scurt timp dupa eruptie, la varste mici, se extinde foarte rapid si duce la distructii masive. Diferenta dintre caria clasica si cea de biberon, pe langa severitate si agresivitate este si localizarea. Caria clasica se intalneste predominant unde stagneaza alimentele, adica in zonele proximale (intre dinti ) sau santuri si fosele molarilor (maselutelor). Caria de biberon apare pe fetele cu risc scazut cariogen, fetele netede: frontale (din fata) si orale (din spatele) dintilor.

                            Cauzele cariei de biberon

   Una din cauze este alimentatia copilului, reprezentata de bauturi indulcite, administrate din biberon, aplicarea de miere, gem pe suzete, in special pe timpul noptii. Laptele de mama sau de vaca nu este cariogen, insa indulcirea lui  sau administrarea pe timpul noptii din biberon creste semnificativ riscul. Igena precara este o alta cauza a aparitiei cariei de biberon, precum si  tratamentul de lunga durata al bolnavilor cronici cu medicamente bogate in zaharuri

                            Cum arata ? Unde apare?

   Poate sa apara ca si pete sau dungi  albe sau maronii. Afecterea dintilor este in ordinea  eruptiei, incisivii inferiori nefiind afectati (sunt protejati de buza inferioara si glandele salivare).

                           Prevenire si tratament
  • instituirea unei igene si a unor obiceiuri de hranire corecte
  • renuntarea la alptatul nocturn dupa aparitia primilor dintisorii
  • folosirea  de geluri de remineralizare si  fluorizare
  • in cazuri avansate extractii dentare si aplicarea de  mentinatoare  de  spatiu
                          Consecinte

    Copii cu carii de  biberon cresc mai lent, sunt subponderali  au tulburari de estetica care ii afecteaza  la nivel psihologic. Pot prezenta defecte de vorbire, de masticatie,  precum si aparitia dintilor definitivi in malpozitii.
Caria de biberon este o afectiune severa, care trebuie tratata de la primele semne pentru un copil sanatos si fericit.
Articolul il gasiti pe Carie de biberon

2 comentarii: