21 octombrie 2011

Molarul de minte

       Este ultimul molar care apare,al treilea, in jurul varstei de 17-25 de ani. Popular este denumit maseaua de minte si de cele mai multe ori apare in pozitii vicioase, care necesita diferite interventii. Daca nu se intervine, poate da diferite complicatii : inghesuiri dentare, carii ( fie este acoperit de gingie, fie coroana este inclinata spre al doilea molar si nu  se pot igeniza prea bine), chisturi, pericoronarite (inflamarea gingiei si zonei care acopera molarul).
       Simptomele care le acuza pacientii cel mai des sunt gingie rosie, inflamata, durere de maxilar iradiind spre tample, cap, gat, trismus (inclestarea maxilarelor), umflarea zonei. Molarii de minte pot fi pastrati daca au loc pe arcada, nu au produs complicatii, nu au carii extinse complicate.  In acest caz gingia care il acopera trebuie indepartata pentru a permite o igenizare optima.
       Daca trebuie extras, se face o interventie prin care se incizeaza (taie) gingia, se elibereaza din os si se scoate integral sau separat, pe bucati. Complicatiile interventiei pot fi durerea postoperatorie (din cauza traumei), edem (umflarea zonei care este la maxima la 24-48 de ore, apoi scade), parestezie (daca dintele a fost aproape de nervul mandibular e posibil sa nu simtiti o perioada buza inferioara, jumatatea de barbie ), infectarea prin patrunderea resturilor alimentare printre firele de sutura sau daca nu a fost indepartata complet infectia. Putem ameliora durerea si inflamatia prin administrarea antiinflamatoarelor,  aplicarea de comprese reci, repaos si clatiri usoare cu ceai de musetel cu sare.
Articolul complet aici: Maseaua de minte

2 comentarii:

  1. de ce este indicat sa se extraga molarii de minte inclusi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma gandesc ca te referi la cei total inclusi. Pot produce inghesuiri, impingand dintii sau patologii celui de-al doilea molar daca are contact cu el. De asemenea, daca pe radiografie se vede ca nu va avea loc, insa incepe eruptia, cu siguranta va provoca la un moment dat o pericoronarita( inflamatia gingiei din jurul lui).

    RăspundețiȘtergere