Bruxismul este o afectiune tot mai comuna in zilele noastre 1 din 4 pacienti fiind afectat in diferite grade. O afectare minora sau medie se traduce prin maxilare inclestate, dureri articulare sau/ si musculare. La o afectare mai grava, pacientul scrasneste foarte puternic din dinti simtind durerile mai accentuate si iradiind, dinti sunt tociti, pot sa apara fracturi dentare, obturatii coronare fracturate, sensibilitate sau durere dentara fara cauza. Purtatorii de proteze acuza dureri pe creste alveolare (oasele maxilare restante dupa pierderea dintilor), iar pacientii dentati spun ca dimineata dintii au o mobilitate mai mare decat de obicei.
Aceasta afectiune poate fi voluntara sau involuntara, diurn (de zi) sau nocturn. Ca si factori declansatori, factorul psihic este principalul incriminat: stres, frustrare, frica, reprimare, tensiune nervoasa, dereglari de somn, personalitati mai agresive sau competitive. Cauzele de ordin dentar pot fi ocluzie (muscatura) neechilibrata, dinti lipsa sau fracturati.
Ca si tratament se recomanda tehnici de relaxare, meditatie, inlaturarea sau minimalizarea stresului, iar la nivel dentar corectarea posibilelor cauze dentare si confectionarea unei gutiere care are rolul de a proteja dintii de fortele foarte puternice si impiedica declansarea refluxului de a freca din dinti, pozitionand mandibula in pozitie de repaus.
Articolul complet aici : Bruxism
Articolul complet aici : Bruxism
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu