27 august 2011

Ingrijirea dintilor de lapte

             Ingrijirea dintilor de lapte este foarte importanta pentru dezvoltarea normala a copilului si influenteaza atat dezvoltarea si eruptia dintilor definitivi, cat si fonatia (vorbirea), alimentarea sau estetica atat de importanta pentru dezvoltarea psihologica normala. Aceata trebuie sa inceapa cu ingrijirea gingiilor bebelusului care se face cu comprese sterile si apa fiarta si racita. Degetele d-voastra le infasurati in compresa sterila imbibata cu apa si cu blandete stergeti interiorul obrajilor, limba si crestele alveolare (gingiile). In magazinele de specialitate se gasesc periute speciale pentru 0-6 luni pevazute cu un inel opritor pentru a preveni introducerea prea adanca.
             Din momentul in care apare primul dintisor trebuie achizitionate periute adecvate cu capul mic, rotunjit care trebuie schimbata odata la 3 luni si tot timpul achizitionate in functie de varsta. Pana la varsta de 2 ani periajul se face fara pasta, apoi se folosesc paste speciale pentru copii, care sunt atractive la gust si nu sunt periculoase daca sunt inghitite. Pana la o varsta mai mare 8-9 ani copii trebuiesc spalati pe dinti de catre adulti de 2 ori pe zi. Ei trebuie incurajati sa se spele si singuri pe dinti, insa fiind micuti nu vor efectua un periaj eficient, ajungandu-se astfel la cariile dentare. Incurajarea trebuie facuta de foarte micuti, cand totuleste un joc, iar d-voastra le puteti servi drept exemplu, ei fiind foarte incantati sa va imite.
             Metodele de periaj sunt diverse si fiecare metoda trebuie adaptata pentru fiecare pacient. O metoda generala pe care o inteleg si cei mici este periajul " de la rosu la alb", rosu fiind gingia si alb dintele, deci pentru dintii de sus de sus in jos si pentru dintii de jos de jos in sus, iar maselutele trebuiesc periate circular. Pentru un instructaj corect, complet si adaptat pentru fiecare copil trebuie sa vizitati medicul stomatolog si nu uitati niciodata obiceiurile bune se formeaza din frageda pruncie.
Articolul complet aici : Ingrijirea dintilor temporari

8 comentarii:

  1. Buna,
    Am un baietel de 1 an si sapte luni, la varsta de 1 an a cazut in timp ce se juca cu varul lui si i-a curs putin sange din gingie, mai tarziu am observat ca incisivul central superior era un pic "ciobit" si credem ca de la acea cazatura este problema, atunci ii erupea dintisorul, dar inca nu iesise si n-am vazut.
    Problema acum este ca mi se pare ca se va caria mai repede acel dintisor, deocamdata nu reusim sa spalam dintisorii f bine. Ne puteti da un sfat, se poate interveni in vreun fel? Multumesc
    Lacry

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Lacry,
    Chiar daca este foarte micut trebuie vazut de un medic stomatolog, daca esti din Timisoara te pot ajuta (eu am avut pacienti pe care i-am consultat de varsta apropiata cu a baietelului tau).Daca singura problema este ciobirea dintisorului se poate reconstitui, insa trebuie sa mai creasca putin.Pana atunci insa exista un gel cu care poti sa il dai si tu acasa pentru a-l face mai rezistent la carie, insa se poate achizitiona doar din cabinetele stomatologice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Gabriela,
    Noi suntem din Suceava, am fost deja la un cabinet si am intrebat ce putem face si ni s-a spus sa mai asteptam sa mai creasca; nu ne-a zis nimic de nici un gel; o sa mai merg si la alt cabinet sa intreb; imi poti spune cum se numeste gelul? Multumesc mult ptr raspuns

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara,
    Pentru mai multe detalii te rog sa ma contactezi pe mail si o sa incerc sa te ajut cu mai multe sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Puiul meu mai are un dintisor de lapte.Pe restul i-a luat Zana Maseluta...dar a uitat un caninusch, care inca straluceste ca o perlutza. Cel care era pe drum...caninul, s-a pierdut undeva pe langa sinus si ne-am rugat mult timp sa nu-i trazneasca cineva vreo minge in cap...ca miscat din loc, in zona sensibila, cine stie ce s-ar fi intamplat. A plecat in final de acolo si e pe undeva prin falcutza...a coborat si e pozitionat relativ aproape de locul unde ar fi trebuit sa se gaseasca de mult. Procedura propusa a fost respinsa categoric de proprietara ,, faunei,, mai sus descrise, ca ba are licenta, ba ca cine o mai ea pe ea cu sarme si piroane in gura...asa incat, dintisorul la lapte rezista, rezista, rezista...Am uitat sa mentionez, puiul are 24 ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am mai intalnit cazuri de acest gen chiar la varste mai mari de 24 de ani. Dintii temporarii cad deoarece radacina lor se resoarbe( proces numit rizaliza) stimulata de eruptia dintelui definitiv. In momentul in care dintele este pozitionat in alt loc rizaliza nu mai are loc. O radiografie ar fi edificatoare in acest sens, adica: daca radacina dintelui temporar nu e resorbita (oricum si asa ea este mai scurta decat a unui dinte definitiv)e posibil ca acel dinte sa stea mult si bine pe arcada. Daca radacina este resorbita sau partial resorbita este riscul mai mare sa cada de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumim, ne-ati dat o veste buna. Radiografii avem...multe. Am putea deschide o expozitie, cred ca avem si panoramice, din fata, din parti, de toate felurile. Cred ca este exact ce spuneti, cel mic si alb are inca radacina...

    RăspundețiȘtergere